De legende van de waterdraak – Isolde Broers & Ilena Saturay

Dutch Venture Publising blogtour

In de Filippijnen wonen een hechte stam genaamd de Lumad. Liway is een jong lid van deze gemeenschap en haar oma is een van de belangrijkste leiders van deze bevolking. Oma is een wijze vrouw en maakt zich sterk voor haar volk, hun leefwijze en hun overtuigingen. Helaas dreigen ze verdreven te worden en maakt oma zich grote zorgen.

Aan de andere kant van de wereld in het kleine Nederland vinden we Leonie. Leonie is enorm hecht met haar oma die haar de legende van de waterdraak al talloze keren heeft verteld. Helaas deelt ze het nu voor de laatste keer en komt kort daarop te overlijden. Leonie haar ouders vertrekken in de zomervakantie naar de Filippijnen om daar les te gaan geven aan de Lumad om zo de bevolking te ondersteunen. Dit is een welkome afleiding van het verdriet dat Leonie met zich mee draagt.

Eenmaal in de Filippijnen duurt het niet lang voor de 2 meiden elkaar ontmoeten en de oma van Liway het verdriet om haar eigen oma een beetje kan verzachten. Een hechte vriendschap ontstaat waarin de meiden niet alleen elkaar maar ook elkaars leven en cultuur ontdekken. Maar dan gebeurd het gevreesde, zullen ze elkaar ooit nog zien?? 

De legende van de waterdraak is een prachtig verhaal over cultuur, geloof en vooral doorzettingsvermogen. Kleine gemeenschappen als de Lumad hebben het vaak erg moeilijk doordat hun manier van leven niet langer getolereerd word en ze worden verdreven of gevangen gezet en vaak blijft er niets van hen over, enkel herinneringen of geschriften. Iets waar dit boek aandacht voor vraagt maar het zit verpakt in een prachtig verhaal. 

Het verhaal is heel beeldend geschreven, iets wat ik super fijn vind omdat ik het verhaal dan echt beleef! 

Een verhaal dat zo uit de realiteit gegrepen kan zijn, mooi, inspirerend maar ook confronterend. 

Details

Auteur(s) : Ilena Saturay, Isolde Boers

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

ISBN : 9789493265158

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 140

Thema : Kinderen / tieners: waargebeurde verhalen verteld als fictie

Dit vind je misschien ook leuk...