📚| Recensie: Gemmetje Victoria- Yvonne Keuls

Op haar mondje is ze in ieder geval niet gevallen. Gemmetje, het Haagse hopeloze geval dat van kindertehuis naar kindertehuis is gestuurd.

Een onveilige jeugd, 17 kindertehuizen, 8 pleeggezinnen en 3 onnodige opnames in een psychiatrisch ziekenhuis loopt ze bij Haagse opvang naar binnen.

Omdat Gemmetje (Gem) nergens werkelijk thuishoort maar zich in de opvang waar Auteur Yvonne Keuls in de jaren 70 vrijwilligerswerk doet op haar gemak lijkt te voelen, knijpen ze daar een oogje toe en laten Gem haar gang gaan. Niet iedereen is gecharmeerd van haar directheid, uitgesprokenheid en soms ronduit brutaal maar Gem is Gem.

Wanneer ze zwanger raakt en een zoon krijgt is het al snel duidelijk dat het moederschap niet haar ding is, binnen 36 uur na zijn geboorte besluit ze dat zo’n krijsend geval niet voor haar is weggelegd.

Gemmetje heeft al veel meegemaakt en ook in de rest van het boek word uitgebreid maar met een knipoog beschreven hoe Gem, onder de bescherming van Yvonne oa een huisje krijgt, vrienden maakt en baantje vind. Maar dan word Gemmetje ernstig ziek…..

Hoewel Gemmetje er altijd al van overtuigd was dat Yvonne Keuls een boek over haar zou schrijven deed ze dit pas rond haar 90e.

Zonder meer is het een echte aanrader, het verhaal is schrijnend en je komt meer te weten over de wanpraktijken in de jaren 70 omtrent jeugdzorg en hoe verkeerde labels ervoor kunnen zorgen dat de juiste zorg niet geleverd word.

Dit boek ontving ik als #recensieexemplaar van @amboanthos en is een #boekenweek2022 #leestip. Te lezen als leesboek maar ook als Daisy audioboek op @passendlezen.

#chronischvermoeid #slechtziend #liefdevoorlezen #lezenlezenlezen #samenlezen#lezenvooriedereen #sharingiscaring #boekenwurm #gemmetje #gemmetjevictoria #yvonnekeuls #recensie #boekblogger #bookstagram

Dit vind je misschien ook leuk...